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Registros recuperados : 293 | |
21. | | CERDEIRA, A. L.; PESSOA, M. C. P. Y.; BOLONHEZI, D.; GOMES, M. A. F.; SPADOTTO, C. A.; SOUZA, M. D. de; FERRACINI, V. L.; QUEIROZ, R. H. C.; LANCHOTE, V. L.; QUEIROZ, S. C. do N. de. Agriculture and ground water quality in a sugarcane area in São Paulo state, Brazil. In: ANNUAL MISSISSIPPI WATER RESOURCES CONFERENCE, 37., 2007, Jackson. Proceedings... Jackson: Mississippi Sate University: Mississippi Water Resources Research Institute, 2007. p.39. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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22. | | CERDEIRA, A. L.; PESSOA, M. C. P. Y.; BOLONHEZI, D.; GOMES, M. A. F.; SPADOTTO, C. A.; SOUZA, M. D. de; FERRACINI, V. L.; QUEIROZ, R. H. C.; LANCHOTE, V. L.; QUEIROZ, S. C. do N. de; F. NETO, C. Effects of agriculture on ground water in a recharge area of Guarany Aquifer in Brazil. In: ANNUAL MISSISSIPPI WATER RESOURCES CONFERENCE, 37., 2007, Jackson. Publications... Jackson: Mississippi State University, 2007. p.120-125. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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24. | | CERDEIRA, A. L.; PESSOA, M. C. P. Y.; GOMES, M. A. F.; BOLONHEZI, D.; SOUZA, M. D. de; FARJANI NETO, C. Proposta de boas práticas agrícolas para as áreas de afloramento do Aqüífero Guarani em Ribeirão Preto, SP. In: GOMES, M. A. F. (Ed.). Uso agrícola das áreas de afloramento do Aqüífero Guarani no Brasil: implicações para a água subterrânea e propostas de gestão com enfoque agroambiental. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2008. p.377-414. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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25. | | CERDEIRA, A. L.; PESSOA, M. C. P. Y.; GOMES, M. A. F.; BOLONHEZI, D.; SOUZA, M. D. de; NETO, C. F. Proposal for good agricultural practices (GAPs) for the Guarani Aquifer recharge areas in Ribeirão Preto, SP. In: GOMES, M. A. F. (Ed.). Agricultural use of the Guarani Aquifer recharge areas in Brazil: implications for groundwater and proposed agri-environmental schemes. Brasília, DF: Embrapa, 2012. pt. 3, p. 260-271. 1 e-book no formato epub. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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26. | | CERDEIRA, A. L.; SANTOS, N. A. G.; PESSOA, M. C. P. Y.; GOMES, M. A. F.; LANCHOTE, V. L. Herbicide leaching on a recharge área of Guarany Aquifer, Brazil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DA CIÊNCIA DAS PLANTAS DANINHAS, 24., 2004, São Pedro. Anais... Londrina: SBCPD, 2004. 2p. Resumos Expandidos n. 105. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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27. | | CERDEIRA, A. L.; SANTOS, N. A. G.; PESSOA, M. C. P. Y.; GOMES, M. A. F.; LANCHOTE, V. L. Herbicide leaching on a recharge area of the Guarany Aquifer in Brazil. Journal of Environmental Science and Health. Part B, Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes, New York, v. B40, n. 1, p. 159-165, 2005. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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28. | | CERDEIRA, A. L.; SOUZA, M. D. de; FERRACINI, V. L.; QUEIROZ, S. C. do N. de; BOLONHEZI, D.; GOMES, M. A. F.; BALDERRAMA, O.; RAMPAZZO, P.; QUEIROZ, R. H. C.; MATALLO, M. B. Fate of tebuthiuron herbicide in a recharge area of Guarany Aquifer in sugarcane field in Brazil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS DANINHAS, 25., 2003, Brasília, DF. Trabalhos apresentados. Brasília, DF: SBCPD, 2006. p. 1-6. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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29. | | CERDEIRA, A. L.; SOUZA, M. D. de; FERRACINI, V. L.; QUEIROZ, S. C. do N. de; BOLONHEZI, D.; GOMES, M. A. F.; QUEIROZ, R. H. C.; BALDERRAMA, O.; RAMPAZZO, P. Effect of sugarcane coverage on the behavior of tebuthiuron in soil in Brazil. In: ANNUAL MISSISSIPPI WATER RESOURCES CONFERENCE, 36., 2006, Jackson. Proceedings... Jackson: Mississippi Sate University: Mississippi Water Resources Research Institute, 2006. p. 83-85. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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30. | | CERDEIRA, A. L.; SOUZA, M. D. de; FERRACINI, V. L.; QUEIROZ, S. C. do N. de; BOLONHEZI, D.; GOMES, M. A. F.; QUEIROZ, R. H. C.; BALDERRAMA, O.; RAMPAZZO, P. Fate of tebuthiuron herbicide in a recharge area of Guarany Aquifer in sugarcane field in Brazil. In: ANNUAL MISSISSIPPI WATER RESOURCES CONFERENCE, 36., 2006, Jackson, Mississippi. 2006 Program and Abstracts. Jackson, Mississippi: GRI, 2006. p. 39. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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31. | | CERDEIRA, A. L.; SOUZA, M. D. de; QUEIROZ, S. C. do N. de; FERRACINI, V. L.; BOLONHEZI, D.; GOMES, M. A. F.; ROSA, M. A.; BALDERRAMA, O.; RAMPAZZO, P.; QUEIROZ, R. H. C.; FARJANI NETO, C.; MATALLO, M. B. Leaching and half-life of the herbicide tebuthiuron on a recharge area of Guarany aquifer in sugarcane fields in Brazil. Journal of Environmental Science and Health, Part B: Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes, v. 42, p. 635-639, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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32. | | COUTINHO, H. L. C.; LEITE, A.; PARAIBA, L. C.; CERDEIRA, A. L.; FILIZOLA, H. F.; SILVA, E. F. da; GOMES, M. A. F. Análise espacial do potencial de lixiviação de herbicidas em áreas de recarga do Aqüífero Guarani na Alta Bacia do rio Taquari, MS. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS HÍDRICOS, 16., 2005, João Pessoa/PB. Livro de resumos. João Pessoa/PB: ABRH, 2005. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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33. | | COUTINHO, H. L. da C.; LEITE, A. A. S.; PARAIBA, L. C.; CERDEIRA, A. L.; FILIZOLA, H. F.; SILVA, E. F. da; GOMES, M. A. F. Análise espacial do potencial de lixiviação de herbicidas em áreas de afloramento do Aqüífero Guarani na alta bacia do Rio Taquari, MS. In: GOMES, M. A. F. (ed.). Uso agrícola das áreas de afloramento do Aqüífero Guarani no Brasil: implicações para a água subterrânea e propostas de gestão com enfoque agroambiental. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2008. cap. 9, p. 193-214. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Solos. |
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34. | | COUTINHO, H. L. da C.; LEITE, A. A. S.; PARAIBA, L. C.; CERDEIRA, A. L.; FILIZOLA, H. F.; SILVA, E. F. da; GOMES, M. A. F. Spatial analysis of the leaching potential of herbicides in the Guarani Aquifer recharge areas in the Upper Taquari Basin, in Mato Grosso do Sul (MS). In: GOMES, M. A. F. (Ed.). Agricultural use of the Guarani Aquifer recharge areas in Brazil: implications for groundwater and proposed agri-environmental schemes. Brasília, DF: Embrapa, 2012. pt. 2, p. 139-152. 1 e-book no formato epub. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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35. | | CRUZ, P. P. N.; GREEN, T. R.; FIGUEIREDO, R. de O.; PEREIRA, A. S.; KIPKA, H.; SAAD, S. I.; SILVA, J. M. da; GOMES, M. A. F. Hydrological modeling of the Ribeirão das Posses: an assessment based on the Agricultural Ecosystem Services (AgES) watershed model. Ambiente e Água, Taubaté, v. 12, n. 3, p. 351-364, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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36. | | DREOSSI, S. A. C.; LANCHOTE, V. L.; SANTOS, N. A. G.; CERDEIRA, A. L.; GOMES, M. A. F.; CARVALHO, D.; BONATO, P. S. GC-MS method for the determination of tebuthiuron in water. In: CONGRESS OF PHARMACEUTICAL SCIENCES, 1., 1997, Ribeirao Preto, SP. Bollettino Chimico Farmaceutico,v. 136, p.132, 1997. Abstract. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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37. | | FERRACINI, V. L.; PESSOA, M. C. P. Y.; MINGOTI, R.; RAMOS, G. G.; JACOMO, B. de O.; GOMES, M. A. F.; DAMACENO, T. G.; SIQUEIRA, C. de A. Avaliação de potencial controle químico de Anastrepha curvicauda em cultivo de mamão nacional por modelagem. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 28., 2022, Fortaleza. Anais... Fortaleza, CE: SEB, 2022. p. 904. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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38. | | FERRACINI, V. L.; PESSOA, M. C. P. Y.; MINGOTI, R.; RAMOS, G. G.; JACOMO, B. DE O.; GOMES, M. A. F.; MARINHO-PRADO, J. S.; DAMACENO, T. G.; SIQUEIRA, C. DE A.; PARANHOS, B. A. G. Prospecção de alternativas de controle químico para a praga quarentenária ausente Bactrocera Dorsalis. PANIAGUA, C. E. DA S. (org.). Sustentabilidade ambiental, preservação do meio e conservação dos recursos naturais. Ponta Grossa, PR: Atena, 2023. cap. 5. p. 58-86. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Territorial. |
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39. | | FERRACINI, V. L.; PESSOA, M. C. P. Y.; MINGOTI, R.; RAMOS, G. G.; JACOMO, B. de O.; GOMES, M. A. F.; MARINHO-PRADO, J. S.; PARANHOS, B. A. G. Estratégias prospectivas de uso de controle químico para o manejo sustentável de Anastrepha curvicauda em mamão. In: OLIVEIRA JUNIOR, J. M. B.; CALVÃO, L. B. (org). Entomologia: estudos sobre a biodiversidade, fisiologia, controle e importância médica dos insetos 2. Ponta Grossa, PR: Atena, 2022. cap. 2. p. 14-50. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Semiárido; Embrapa Territorial. |
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Registros recuperados : 293 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
13/07/2022 |
Data da última atualização: |
25/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
RIZZOTTO, D.; MONTES, J. H.; KICH, J. D.; PERIPOLLI, V.; BIANCHI, I.; OLIVEIRA JÚNIOR, J. M. de; DUVAL, E. H.; SCHWEGLER, E.; MOREIRA, F. |
Afiliação: |
DOUGLAS RIZZOTTO, Instituto Federal Catarinense, Campus Araquari; JULIA HELENA MONTES, Instituto Federal Catarinense, Campus Araquari; JALUSA DEON KICH, CNPSA; VANESSA PERIPOLLI, Instituto Federal Catarinense, Campus Araquari; IVAN BIANCHI, Instituto Federal Catarinense, Núcleo de Pesquisa, Campus Araquari; JUAHIL MARTINS DE OLIVEIRA JÚNIOR, Instituto Federal Catarinense, Campus Araquari; EDUARDA HALLAL DUVAL, Universidade Federal de Pelotas; ELIZABETH SCHWEGLER, Instituto Federal Catarinense, Campus Araquari; FABIANA MOREIRA, Instituto Federal Catarinense, Núcleo de Pesquisa, Campus Araquari. |
Título: |
Salmonella enterica and enterobacteria in pig carcasses processed on different slaughter days. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e02813, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/S1678-3921. pab2022.v57.02813 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Salmonella enterica e enterobactérias em carcaças suínas processadas em diferentes dias de abate. |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the contamination by Salmonella sp. and enterobacteria in pig carcasses from the first and last
batches slaughtered in a same week, at different stages of the slaughtering line. Samples were collected from the first and last batches slaughtered on
Monday and Friday of each week, respectively, during five weeks, totaling ten batches. From each batch, ten carcasses were collected in eight stages of
the slaughter line: bleeding, scalding, singeing/evisceration, inspection, spinal cord removal, final washing, blast chilling, and after cooling. A total of 800
samples were analyzed for Salmonella sp. and enterobacteria quantification. The last batch of the week showed twice the chances of the pig carcasses being contaminated with Salmonella sp. and, consequently, a greater amount of enterobacteria (1.00 log10 CFU per square centimeter) than the first batch (0.88 log10 CFC per square centimeter). A higher count of enterobacteria was also observed in the stages of bleeding (2.37 log10 CFU per square centimeter) and scalding (2.36 log10 CFU per square centimeter). The last batches slaughtered in the week show a greater contamination than the first ones, and there is a greater contamination of carcasses by Salmonella sp. and enterobacteria in the initial stages of pig slaughter, i.e., at bleeding and scalding.
RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a contaminação por Salmonella sp. e enterobactérias em carcaças suínas do primeiro e do último lote abatido na mesma semana, em diferentes etapas da linha de abate. Foram coletadas amostras do primeiro e do último lote abatido na segunda e na sexta-feira de cada semana, respectivamente, durante cinco semanas, o que totalizou dez lotes. De cada lote, foram coletadas dez carcaças, em oito etapas da linha de abate: sangria, escaldagem, chamuscador/evisceração, inspeção, retirada da medula espinhal, lavagem final, choque térmico e
refrigeração. Um total de 800 amostras foi analisado para quantificação de Salmonella sp. e enterobactérias. O último lote da semana apresentou duas
vezes mais chances de as carcaças estarem contaminadas com Salmonella sp. e, consequentemente, maior quantidade de enterobactérias (1,00 log10 UFC por centímetro quadrado) que o primeiro lote (0,88 log10 UFC por centímetro quadrado). Uma quantidade maior de enterobactérias também foi observada nas etapas de sangria (2,37 log10 UFC por centímetro quadrado) e escaldagem (2,36 log10 UFC por centímetro quadrado). Os últimos lotes abatidos na semana apresentam contaminação maior do que os primeiros, e há maior contaminação das carcaças suínas por Salmonella sp. e enterobactérias nas etapas iniciais do abate de suínos, isto é, na sangria e na escaldagem. MenosABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the contamination by Salmonella sp. and enterobacteria in pig carcasses from the first and last
batches slaughtered in a same week, at different stages of the slaughtering line. Samples were collected from the first and last batches slaughtered on
Monday and Friday of each week, respectively, during five weeks, totaling ten batches. From each batch, ten carcasses were collected in eight stages of
the slaughter line: bleeding, scalding, singeing/evisceration, inspection, spinal cord removal, final washing, blast chilling, and after cooling. A total of 800
samples were analyzed for Salmonella sp. and enterobacteria quantification. The last batch of the week showed twice the chances of the pig carcasses being contaminated with Salmonella sp. and, consequently, a greater amount of enterobacteria (1.00 log10 CFU per square centimeter) than the first batch (0.88 log10 CFC per square centimeter). A higher count of enterobacteria was also observed in the stages of bleeding (2.37 log10 CFU per square centimeter) and scalding (2.36 log10 CFU per square centimeter). The last batches slaughtered in the week show a greater contamination than the first ones, and there is a greater contamination of carcasses by Salmonella sp. and enterobacteria in the initial stages of pig slaughter, i.e., at bleeding and scalding.
RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a contaminação por Salmonella sp. e enterobactérias em carcaças suínas do p... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Enterobactéria. |
Thesagro: |
Abate; Carcaça; Contaminação; Frigorífico; Salmonella; Sangria; Suíno. |
Thesaurus NAL: |
Pig carcasses; Salmonella enterica; Slaughter. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144694/1/Salmonella-enterica-enterobacteria-2022.pdf
|
Marc: |
LEADER 03961naa a2200373 a 4500 001 2144911 005 2022-07-25 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/S1678-3921. pab2022.v57.02813$2DOI 100 1 $aRIZZOTTO, D. 245 $aSalmonella enterica and enterobacteria in pig carcasses processed on different slaughter days.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aTítulo em português: Salmonella enterica e enterobactérias em carcaças suínas processadas em diferentes dias de abate. 520 $aABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the contamination by Salmonella sp. and enterobacteria in pig carcasses from the first and last batches slaughtered in a same week, at different stages of the slaughtering line. Samples were collected from the first and last batches slaughtered on Monday and Friday of each week, respectively, during five weeks, totaling ten batches. From each batch, ten carcasses were collected in eight stages of the slaughter line: bleeding, scalding, singeing/evisceration, inspection, spinal cord removal, final washing, blast chilling, and after cooling. A total of 800 samples were analyzed for Salmonella sp. and enterobacteria quantification. The last batch of the week showed twice the chances of the pig carcasses being contaminated with Salmonella sp. and, consequently, a greater amount of enterobacteria (1.00 log10 CFU per square centimeter) than the first batch (0.88 log10 CFC per square centimeter). A higher count of enterobacteria was also observed in the stages of bleeding (2.37 log10 CFU per square centimeter) and scalding (2.36 log10 CFU per square centimeter). The last batches slaughtered in the week show a greater contamination than the first ones, and there is a greater contamination of carcasses by Salmonella sp. and enterobacteria in the initial stages of pig slaughter, i.e., at bleeding and scalding. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a contaminação por Salmonella sp. e enterobactérias em carcaças suínas do primeiro e do último lote abatido na mesma semana, em diferentes etapas da linha de abate. Foram coletadas amostras do primeiro e do último lote abatido na segunda e na sexta-feira de cada semana, respectivamente, durante cinco semanas, o que totalizou dez lotes. De cada lote, foram coletadas dez carcaças, em oito etapas da linha de abate: sangria, escaldagem, chamuscador/evisceração, inspeção, retirada da medula espinhal, lavagem final, choque térmico e refrigeração. Um total de 800 amostras foi analisado para quantificação de Salmonella sp. e enterobactérias. O último lote da semana apresentou duas vezes mais chances de as carcaças estarem contaminadas com Salmonella sp. e, consequentemente, maior quantidade de enterobactérias (1,00 log10 UFC por centímetro quadrado) que o primeiro lote (0,88 log10 UFC por centímetro quadrado). Uma quantidade maior de enterobactérias também foi observada nas etapas de sangria (2,37 log10 UFC por centímetro quadrado) e escaldagem (2,36 log10 UFC por centímetro quadrado). Os últimos lotes abatidos na semana apresentam contaminação maior do que os primeiros, e há maior contaminação das carcaças suínas por Salmonella sp. e enterobactérias nas etapas iniciais do abate de suínos, isto é, na sangria e na escaldagem. 650 $aPig carcasses 650 $aSalmonella enterica 650 $aSlaughter 650 $aAbate 650 $aCarcaça 650 $aContaminação 650 $aFrigorífico 650 $aSalmonella 650 $aSangria 650 $aSuíno 653 $aEnterobactéria 700 1 $aMONTES, J. H. 700 1 $aKICH, J. D. 700 1 $aPERIPOLLI, V. 700 1 $aBIANCHI, I. 700 1 $aOLIVEIRA JÚNIOR, J. M. de 700 1 $aDUVAL, E. H. 700 1 $aSCHWEGLER, E. 700 1 $aMOREIRA, F. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira$gv. 57, e02813, 2022.
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